Botdichtheidsmeting (incl. VFA)

Botdichtheidsmeting (incl. VFA)
 
 

Vragen?

Neem contact op

Bij SHL-Groep kunt u de botdichtheidsmeting met en zonder VFA aanvragen. Beide onderzoeken doen wij bij patiënten die 18 jaar of ouder zijn en die niet zwanger zijn

Techniek/Methode
Het botmineraalgehalte wordt gemeten met behulp van een speciaal röntgenapparaat (Dual Energy X-ray Absorptiometry, DEXA). De BMD (Bone Mineral Density) van de wervels wordt gemeten in het gebied van L1 tot L4. De heup wordt op 3 plaatsen gemeten: de Femurhals, de driehoek van Ward en het Trochanter. De botmassa wordt in grammen (BMC) en de botdichtheid in grammen per cm2 (BMD) gemeten.

Vertebral Fracture Assessment (VFA)
Voor VFA wordt een laterale opname van de wervelkolom gemaakt met dezelfde apparatuur als waarmee de botdichtheid wordt bepaald. Hiermee kan worden vastgesteld of er (ongemerkte) wervelinzakkingen zijn opgetreden. Bij wervelfracturen is er namelijk (ongeacht de botdichtheid) sprake van een hoog fractuurrisico en daarmee een indicatie voor behandeling met een bisfosfonaat.

Bij alle patiënten van 60 jaar en ouder wordt aangeraden om naast botdichtheidsmeting een VFA uit te voeren. Indien de VFA geen uitsluitsel geeft over de aan- of afwezigheid van wervelfracturen zal aangeraden worden om een X-ThWK + X-LWK te laten maken. Dit laatste onderzoek heeft betere testeigenschappen t.a.v. het vaststellen van wervelfracturen maar geeft een hogere stralingsbelasting dan VFA.

Interpretatie
De gemeten waarde wordt vergeleken met de gemiddelde waarde van jong-volwassenen en uitgedrukt in standaard deviaties afwijking van het normale gemiddelde (T-score). Een T-score kleiner dan -2,5 wijst op osteoporose.

Indicatie botdichtheidsmeting en VFA
In onderstaand algoritme zijn de indicaties te vinden voor botdichtheidsmeting en VFA en ook adviezen ten aanzien van de behandeling (bron: NHG-standaard Fractuurpreventie (M69) (2012)).

Algoritme fractuurpreventie

Algoritme fractuurpreventie (klik voor vergroting)

Contra-indicatie
Dit onderzoek voeren wij uit bij patiënten die niet zwanger zijn en de laatste week geen onderzoek hebben gehad met jodium, barium of een radioactieve isotoop. I.v.m. het maximaal toegestane gewicht op onze apparatuur kunnen wij het onderzoek niet uitvoeren bij patiënten die meer wegen dan 135 kg.

Afspraak maken
De patiënt kan een afspraak maken via de website, of telefonisch met de afdeling Afspraken en Informatie (076) 502 91 96

Locatie van het onderzoek
Het onderzoek wordt uitgevoerd op diverse locaties in het werkgebied van SHL-Groep.

Informatie voor de patiënt
De patiënt mag geen pearcing, korset, gespen of metalen sluitingen dragen. Het onderzoek duurt 20 tot 30 minuten.

De patiëntinformatie Botdichtheidsmeting is rechtstreeks vanaf de website te printen via Patiënt – onderzoeken.

Beoordelaar
Radioloog

Kosten
Voor de kosten van dit onderzoek verwijzen wij naar de tarieven Medische Diagnostiek.