Verloskundige
 

Echoscopie bij zwangeren

Star-shl voert voor u als verloskundige/verloskundig actieve huisarts zwangerschapsechoscopie onderzoeken uit, waaronder prenatale screening.
En daarnaast het graviditeitsbloedonderzoek en aanvullend laboratoriumonderzoek.

De resultaten worden schriftelijk aan de aanvragend verloskundige gezonden.

 

Login op onze webshop voor:

  • Mutatieformulieren/Thuisprikopdrachten
  • Bestellingen van materiaal
  • Handleidingen downloaden
 
 

Bloedafname voor NIPT bij Star-SHL

De niet-invasieve prenatale test (NIPT) wordt per 1 april 2017 als eerste screeningstest aan zwangeren aangeboden in het kader van de wetenschappelijke studie TRIDENT-2. Star-SHL is geselecteerd als een van de bloedafname organisaties in Nederland waar de zwangere vanaf maandag 3 april terecht kan voor de bloedafname voor deze test. Dit kan nu op 23 locaties van Star-SHL in Zuidwest Nederland.

Op de website www.meerovernipt.nl staan alle bloedafnamelocaties die hiervoor zijn geselecteerd vermeld. Als de zwangere kiest voor de NIPT ontvangt zij tijdens het counselingsgesprek met de verloskundige/ huisarts een bloedafnameformulier voor de NIPT. Met dit formulier kan de zwangere nadat zij betaald heeft via www.niptbetalen.nl bloed af laten nemen. Het bloedafnameformulier moet worden afgegeven bij de bloedafname. Daarnaast toont zij bij de bloedafname de betaling aan.

Meer informatie over wie wel en niet deel kunnen nemen aan TRIDENT-2 voor de verloskundige verwijzers staat op de volgende website van het RIVM: Klik hier voor de juiste informatie over deelname aan TRIDENT-2.

Overzicht van locaties bij u in de buurt voor NIPT-laboratoria;

NIPT Trident-2
DC ALmkerk
DC Axel
DC Bergen op Zoom
DC Etten-Leur Poort
DC Goes
DC Oosterhout
DC Oud-Beijerland
DC Roosendaal
DC Ignatiusstraat
DC Tilburg
DC Zierikzee
DC Den Haag

 

 

 

Echoscopie

SHL-Groep voert alleen echoscopisch onderzoek uit op aanvraag van de huisarts of verloskundige en richt zich hoofdzakelijk op de volgende indicaties:

  • Het vaststellen of de zwangerschap al dan niet intact is;
  • Het vaststellen van de zwangerschapsduur;
  • Het tijdig herkennen van een meerlingzwangerschap;
  • Het bepalen van de ligging van het kind in de laatste weken van de zwangerschap;
  • Het bepalen van de ligging van de placenta (moederkoek);
  • Groeicontrole bij bijvoorbeeld adipositas.

Prenatale screening

In het kader van de prenatale screening worden de volgende onderzoeken uitgevoerd:

De combinatietest. Dit is een risico-schattende test op Downsyndroom (trisomie 21), het syndroom van Edwards (trisomie 18) en Patau syndroom (trisomie 13). Het onderzoek bestaat uit bloedonderzoek bij de zwangere en een echoscopie-onderzoek waarbij de nekplooi bij het kind gemeten wordt.

Meer informatie is te lezen in de landelijke folder “Informatie over de screening op down-, edwards- en patausyndroom” en op de webpagina “Combinatietest en NIPT”, beiden van het RIVM.

De 20-weken echo. Dit wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek genoemd. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Verder wordt gekeken of het kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. SHL-Groep heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Stichting Prenatale Screening Zuidwest Nederland, het regionale centrum voor prenatale screening.

Meer informatie is te lezen in de landelijke folder “Structureel echoscopisch onderzoek” en op de webpagina “Informatie over het structureel echoscopisch onderzoek”, beiden van het RIVM.

 
 

Over star-shl

Iedereen die bij ons komt, heeft vragen over gezondheid. Vragen die wij beantwoorden met betrouwbare medische diagnostiek. Achter elke diagnose schuilt een persoonlijk verhaal. Daarom geloven wij dat elke

 

Nieuws

VGZ contracteert Star-shl bij voor trombosezorg in 2020

VGZ contracteert Star-shl bij voor trombosezorg in 2020

06-12-2019 Nieuws voor de trombosezorg in Zeeland en West-Brabant. VGZ heeft deze week besloten om Star-shl bij te contracteren voor trombosezorg in 2020. Wij blijven dus in 2020 onveranderd onze diensten in de

Lees meer
 
Meer nieuws