Fundusfotografie

Fundusfotografie
 

Wat is het doel van het onderzoek?

Diabetes Mellitus vergroot het risico op schade aan de bloedvaatjes op het netvlies van uw ogen. Dit heet diabetische retinopathie. Aangetaste bloedvaatjes kunnen belemmeringen in het zien veroorzaken. Bij fundusfotografie maken wij foto’s van het netvlies van uw ogen. Hierop kunnen wij zien of de bloedvaatjes van het netvlies zijn aangetast.

 

Het onderzoek

Om goede foto’s te kunnen maken druppelen wij zonodig eerst uw ogen om de pupillen te verwijden. Hierdoor ziet u tijdelijk minder goed. Met behulp van een camera maken wij vervolgens foto’s van uw netvlies. Het onderzoek duurt
ongeveer een half uur. Wanneer uw ogen gedruppeld zijn kan het prettig zijn om na het onderzoek een zonnebril te dragen. Het onderzoek is voor u weinig belastend en pijnloos. Sporadisch komt het voor dat er binnen een paar uur een reactie volgt op de vloeistof om de pupil te verwijden. Dit kan zich uiten in: roodheid van het slijmvlies van de binnenzijde van de oogleden, lichtgevoeligheid, jeuk en irritatie. Wanneer u na het onderzoek klachten krijgt (bijvoorbeeld pijn of slechter zien) neem dan direct contact op met uw huisarts.

Let op: Wanneer uw ogen gedruppeld zijn kunt u enkele uren minder goed zien en mag u geen voertuig besturen.

 • Afspraak maken

  Voor dit onderzoek dient u een afspraak te maken. Dit kan via de button afspraak maken. Heeft u vragen of lukt het u niet om online een afspraak te maken? Onze afdeling Afspraken & Informatie helpt u graag verder. Wij zijn te bereiken op werkdagen van 08.00-17.30 uur op (076) 502 91 96. Mocht de afspraak niet door kunnen gaan, dan kunt u deze tot maximaal 24 uur van tevoren online annuleren. U maakt heel gemakkelijk een nieuwe afspraak. Wanneer u binnen 24 uur wilt annuleren, dan horen wij dat graag telefonisch van u op (076) 502 91 96.

 • Voorbereiding

  Wanneer u oogdruppels gebruikt, neem deze dan mee naar het onderzoek. Vóór het onderzoek mag u deze druppels gewoon gebruiken zoals voorgeschreven door uw behandelend arts.

  We verzoeken u een eventuele medicatielijst mee te brengen van de medicijnen die u op doktersvoorschrift gebruikt. 

  Draag geen contactlenzen op het moment van het onderzoek.

  Brengt u uw aanvraagformulier, eventuele medicatielijst en een identiteitsbewijs mee.

  De ‘Wet gebruik Burgerservicenummer in de Zorg’ verplicht ons het burgerservicenummer (BSN) van patiënten vast te leggen in de administratie. Om er zeker van te zijn dat wij het juiste BSN registreren, zijn wij verplicht uw identiteit vast te stellen aan de hand van een wettelijk identiteitsdocument (rijbewijs, paspoort of identiteitskaart). Wij verzoeken u dan ook een geldig identiteitsdocument mee te nemen. 

 • Uitslag

  De fundusfoto maken wij op verzoek van uw huisarts. De beoordeling van de foto’s wordt naar de huisarts verzonden. De huisarts bespreekt met u de uitslag en eventuele vervolgstappen. De huisarts is en blijft uw verwijzer; ook wanneer er vragen ontstaan na doorverwijzing kan Star-shl de uitslag niet met u bespreken maar dient u contact op te nemen met uw huisarts.