Dokter Luuk

Dokter Luuk

Wat leuk dat je op onze website bent! Op deze speciale pagina hebben we voor jou opgeschreven wat wij voor je doen als je bijvoorbeeld bij ons komt om bloed te laten prikken of voor een ander onderzoek waar de dokter om gevraagd heeft. En ook hoe dat in ons laboratorium wordt onderzocht. Soms is daarbij gebruik gemaakt van linkjes naar een andere website, zoals bijvoorbeeld wikikids.nl. Ook zie je bij sommige woorden een foto/plaatje als uitleg.Koffer_met_muis_roodkruis

Heb je vragen of wil je ons laten weten wat je van de website of deze pagina vindt? Mail dan naar communicatie@star-shl.nl.

Oja, vergeet niet je ouders of verzorgers mee te laten lezen! Helemaal aan het einde is er ook extra informatie voor hen. Zodat ze weten dat er goed voor je ‘gezorgd’ wordt!

Wat doen wij eigenlijk bij star-shl?

Knuffel van dr. Luuk

Knuffel van dr. Luuk

Bij star-shl kun je bloed laten prikken of onderzoeken laten doen als de dokter meer informatie over jouw gezondheid wil. De dokter heeft soms meer informatie nodig dan dat hij of zij aan je buitenkant kan zien of zelf kan testen. Daarvoor zijn er afspraken gemaakt tussen star-shl en de dokter. Star-shl voert een onderzoek bij jou uit en geeft de informatie die daaruit komt aan je dokter.

Auto voor materiaaltransport

Je kunt bij ons bij meer dan 280 plekken terecht voor onderzoeken. Op onze website kun je snel zien welke plaatsen dit zijn. Dat we er zoveel hebben is best fijn, hierdoor zitten we ook dicht bij jou in de buurt.

Om jouw bloed te onderzoeken in het volledig geautomatiseerde laboratorium in Etten-Leur rijden er 37 chauffeurs 7 dagen per week rond op 20 verschillende routes door heel Zuidwest Nederland. Dat is bijna 1.3 miljoen km per jaar (= 30x de wereld rond)! De zilvergrijze auto’s zijn voorzien van een koelsysteem waarmee we de kwaliteit van het materiaal dat vervoerd wordt bewaken. Als je zo’n auto ziet rijden, zwaai dan even naar onze collega!

In het laboratorium

Stijl: "schudden"

Bloedonderzoek in het laboratorium

Bloedafname
De dokter kan veel dingen te weten komen door naar je bloed te kijken. Hiervoor moet een beetje bloed uit je lichaam worden gehaald. De dokter vult hiervoor een speciaal formulier in. Hij kruist daarop aan wat hij precies wil weten. Met dat formulier ga je naar één van onze bloedafnamelocaties (we noemen dat ook wel prikposten). Daar werken mensen die wat bloed bij je gaan prikken. Speciaal voor jou gebruiken we als je wilt een bijzondere spray. Dat voelt eerst een beetje vochtig, dan droogt het op en het zorgt voor een beetje verdoving: hierdoor voel je het prikje van de naald haast niet meer. En grappig: de spray ruikt naar bananen!  Als je bloed is afgenomen, dan ga jij met een speciaal diploma en een mooie pleister weer naar huis.

Dr. Luuk heeft ook een folder waarop staat hoe de bloedafname werkt. Je kunt de folder ‘Prikje halen?’ hier downloaden.

Wil je ons vertellen hoe de bloedafname ging? Graag! Je mag je verhaal (met foto) mailen naar communicatie@star-shl.nl. Natuurlijk wel even aan papa en mama vragen of zij dat goed vinden.

De buisjes bloed die de medewerker bij je afneemt worden onderzocht in het laboratorium, Hier kijkt de analist – dat is iemand die geleerd heeft om op een laboratorium proefjes te doen – of er te veel of juist te weinig stoffen in je bloed zitten waardoor je ziek zou kunnen zijn.

De dokter krijgt van ons een berichtje over jouw bloed en of er wel of niet iets vreemds aan te zien is, dat noemen we ‘een uitslag’. De dokter neemt met jouw ouders of verzorgers contact op om deze uitslag te vertellen. Zo, dan weet jij het daarna ook!

Belangrijke bloedonderzoeken en uitleg daarbij kun je zien op de website medischlab.nl.

Urineonderzoek
Urine is een mooi woord voor plas. Urine zorgt ervoor dat afvalstoffen uit je lichaam worden afgevoerd maar ook stofjes die je lichaam niet nodig heeft. Bijvoorbeeld te veel aan zout en water of restjes van medicijnen of eten en drinken. Is het je wel eens opgevallen dat je plas rood is als je rode bietjes hebt gegeten? Dát is de kleurstof van de bietjes die je lichaam niet nodig heeft.

Om te kijken of je ziek bent vraagt de dokter je om in een speciaal potje te plassen. Dat potje breng je dan samen met een door de dokter ingevuld formulier naar star-shl waar het door een analist onderzocht wordt.

Meer uitleg over urine en de onderzoeken daarvan kun je zien op de website medischlab.nl.

Fecesonderzoek
In ons laboratorium onderzoeken we ook poep. We noemen dat ook wel ontlasting of feces, vandaar dat wij praten over fecesonderzoek. Feces is het restproduct van het spijsverteringsysteem dat bestaat uit resten van voedsel, micro-organismen (niet met het blote oog zichtbaar levend wezen) en water. Om te kunnen zien of je een ontsteking hebt aan bijvoorbeeld je maag of darmen vraagt de dokter aan ons om dit na te kijken in je ontlasting.

Een kijkje in het laboratorium:

Kijken in je lichaam

Er zijn veel verschillende manieren en apparaten waarmee we een deel van je lichaam aan de binnenkant kunnen bekijken. Heb je wel eens iets gebroken? Dan moest er zeker een foto worden gemaakt van het bot dat gebroken was. Door de röntgenstralen worden je botten zichtbaar op een foto. De dokter weet dan welke behandeling er nodig is om je te laten genezen. Als je dat spannend vind, snappen wij dat best. Je moet heel even alleen in die kamer blijven waar best een groot apparaat staat. Maar je papa, mama, oma, opa bijvoorbeeld mogen zo lang als mogelijk bij je in deze ruimte blijven. Dan moeten ze even uit de kamer en nadat de foto is gemaakt mogen ze weer terug. Dat moet eventjes, de foto moet van jouw botje worden gemaakt. De medewerker die hier bij is, zal met jou en je ouders/verzorgers overleggen wat je wil en als het helpt, kunnen jullie samen hardop aftellen. Het is dan zo voorbij!
Als je het heel moeilijk vindt om alleen te blijven, ook al duurt het maar kort, mag er soms wel iemand bij je blijven. Die krijgt dan een loden schort voor. Dit is niet zo’n keukenschort van stof, maar een heel zwaar schort. Niet op elke locatie is dit mogelijk, vraag dit vooraf even.

IMG_1662

Kijken naar een baby in de buik; Echoscopie

Ook andere ‘onderdelen’ van je lichaam kunnen we vanaf de buitenkant bekijken. We noemen dat echografie en maken dan beelden van bijvoorbeeld je hart, je nieren of je lever. Een echoapparaat zendt onhoorbare (hoogfrequente) geluidsgolven uit vanaf de buitenkant. Dat botst op het deel van lichaam waarover de dokter meer wil weten. De weerkaatsing van deze geluidsgolven in je lichaam levert zichtbare beelden op een scherm op. De beelden slaan we op en bespreken we met de dokter die daarna aan jou vertelt wat we gezien hebben. Je voelt hier echt niets van, maar dat weet je pas als je een keertje zo’n onderzoek hebt laten doen.

Een echo maken van een baby in de buik is misschien wel de meest bekende vorm van een echo’s. We noemen dit officieel echoscopie. Door onhoorbare geluidsgolven kunnen we de baby in de buik van de moeder (foetus) zien, meten hoe ‘oud’ het is of kijken of het een jongen of een meisje is. Natuurlijk heeft dat babytje daar geen last van, ze kunnen niet dansen of zo op die geluidsgolven.

Maar een echo kan ook om een andere reden nodig zijn. In een filmpje kun je zien hoe de dokter en star-shl samenwerken wanneer we aan de binnenkant van een buik willen kijken. Filmpje: Meneer Hendriks heeft al lange tijd buikpijn… (https://youtu.be/Cuqax6OX9CQ)

Werkt je lichaam goed? 

Om te kijken (meten) of bepaalde delen van je lichaam goed werken zijn er verschillende onderzoeken.

Bij star-shl doen we bijvoorbeeld een 24-uurs bloeddrukmeting; Bloeddruk is de druk die wordt uitgeoefend op de wanden van je bloedvaten doordat je hart je bloed daar doorheen pompt. Je bloeddruk kan op verschillende tijdstippen op de dag anders zijn. Soms is het wat hoger omdat je een beetje zenuwachtig bent en op een ander moment juist wat lager wanneer je heel ontspannen een Donald Duck aan het lezen bent. Om te kijken hoe je bloeddruk in een hele dag is, vraagt de dokter een 24-uurs bloeddrukmeting aan. De medewerker van star-shl doet dan een bloeddrukband (manchet) om je arm en maakt die vast aan een kleine bloeddrukmeter die mee naar huis gaat. De manchet pompt meerdere keren op in de 24 uur dat je het draagt, hierdoor kan je bloeddruk gemeten worden. De metingen worden opgeslagen op de bloeddrukmeter. Wanneer je het apparaat inlevert geven we de informatie door aan de dokter die het met jou bespreekt.
Een gemiddelde van je bloeddruk is ook al goed te berekenen met een 30-minuten bloeddrukmeting.
Lees meer over je bloeddruk op bloeddruk.net.

grote-bruine-teddy-knuffelEr zijn weer andere onderzoeken die meten of je hart goed werkt.
We maken een ECG. ECG is een afkorting van elektrocardiogram maar noemen we ook wel hartfilmpje. We meten en beschrijven hier de activiteit van je hart.
Bij star-shl kun je ook een Inspannings ECG laten uitvoeren. Terwijl je op een hometrainer fietst maken we een hartfilmpje.
Bij een hartritmeonderzoek doen we een Event recording. Met een kastje dat je een week bij je draagt, en aangesloten is op de plakkers op je borst, meten we het ritme van je hart in een hele week.

Foto van een gezond netvlies (Fundusfoto)

Foto van een gezond netvlies (Fundusfoto)


Fundusfotografie
betekent dat we een foto maken van het netvlies van je ogen. Soms, meestal bij mensen met suikerziekte (diabetes), zijn er beschadigingen aan de bloedvaatjes op het netvlies. Hierdoor kunnen zij soms slechter gaan zien. Met de informatie van de foto kan de dokter deze mensen behandelen.

Een longfunctieonderzoek  is nodig om de inhoud van je longen te meten. Bij mensen met bijvoorbeeld Astma of (chronische) bronchitis helpt dit de dokter bij de behandeling van de aandoening.

Voor papa’s en mama’s, opa’s en oma’s, verzorgers
Vragen aan dokter Luuk:

V: Hoe zie ik dat de ruimte waarin mijn kind wordt onderzocht, veilig is? Hoe weet ik dat zeker?
Dokter Luuk: Onze ruimtes voldoen standaard aan de normen die hiervoor in de zorg zijn gesteld. Er is een speciale kinderprikkamer op de grotere diagnostische centra (zie website voor exacte locaties) waarin we met behulp van Dokter Luuk, kinderen afleiding bieden. Bij bloedafname blijft het een prik, dat kunnen we (nog) niet veranderen. Maar door afleiding, een vriendelijk woord, niet dwingend handelen maar in alle rust werken en soms een speciale zalf met een bananenluchtje, maken we het zo comfortabel mogelijk. Ook bij andere onderzoeken is de rol van u als begeleider ook van belang, de onderzoekers overleggen graag met u welke manier van handelen het beste en meest rustgevend werkt. Voor u maar vooral voor de kinderen.

V: Hoe snel zijn we aan de beurt? Moeten we lang wachten?
Dokter Luuk: We kennen in principe geen lange wachttijden, alle patiënten willen we zo snel als mogelijk helpen. U kunt zich voorstellen dat iemand met diabetes (suikerziekte) die nog niet heeft mogen eten voor de bloedafname, niet lang kan wachten. Andere onderzoeken zijn op afspraak en dus mag u er van uit gaan dat het onderzoek op de afgesproken tijd plaatsvindt. Als dat niet zo mocht zijn, zal de betreffende collega uw kind en u hiervan op de hoogte brengen. Voor kinderen is er extra aandacht, die laten we met bloedprikken meestal voorgaan. Het is al spannend en als je dan ook nog lang moet wachten…

V: Hoe (goed) zijn uw medewerkers opgeleid? Hebben ze ook een speciale opleiding?
Dokter Luuk: Al onze medewerkers hebben een opleiding/ervaring in de zorg. Als er nieuwe collega’s komen, worden zij specifiek getraind op kindgerichte  aanpak. Persoonlijk, respectvol en vriendelijk zijn hierbij de kernwoorden. Aangezien kinderen vooral bij onze organisatie komen voor bloedafname, is er veel aandacht voor het deskundig prikken van kinderen (kleinere armpjes, bloedvaatjes en dus anders prikken). Naast de persoonlijke training, doen we veel met e-learning: onze mensen kunnen altijd en wanneer het hen uitkomt, nog ’s ophalen wat van belang is voor een kindgerichte aanpak.

V: Krijgen we meteen de uitslag en kan ik ook vragen stellen over de uitslag?
Dokter Luuk: De uitslag van het onderzoek gaat naar uw huisarts, we zijn een centrum die onderzoeken in opdracht van de huisarts uitvoert en de huisarts gebruikt deze gegevens om een diagnose te kunnen stellen. We kunnen ons voorstellen dat u graag meteen wilt weten of wij iets kunnen zien in bijvoorbeeld uw bloed. Maar dat moet eerst naar het laboratorium en daarna gaan de resultaten naar de huisarts. Meestal spreekt de huisarts met u af wanneer u voor de uitslag kunt bellen. In andere gevallen belt de praktijk met u.

V: Mag ik tijdens het onderzoek bij mijn kind blijven?
Dokter Luuk: Natuurlijk mag dat! Het is juist heel fijn voor kinderen als er vertrouwde gezichten om hen heen zijn tijdens het onderzoek. Wanneer het technisch niet mogelijk is, bijvoorbeeld bij een röntgenfoto, dan zorgen we ervoor dat u alleen tijdens het daadwerkelijk maken van de foto even uit de ruimte hoeft. Op sommige locaties kunt u met een speciaal loodschort om, wel bij uw kind blijven. Vraagt u dit vooraf even na.

Dokter Luuk: “Aandacht voor mensen, dat is een belangrijk aspect in ons werk. Kinderen zijn daarbij een speciale groep, kwetsbaarder, kunnen nog niet altijd verwoorden wat ze voelen en ervaren. Het is aan ons om daar ruimte voor te maken tijdens uw bezoek aan een van onze diagnostische centra of aan een prikpost. Soms hebben we zelfs een speciale kinderprikkamer, ingericht voor kinderen bij wie we bloed af gaan nemen. Bijvoorbeeld aan de Ignatiusstraat in Breda. Daar doen we zó ons best voor kinderen, dat we als eerste diagnostisch centrum een speciale bronzen Smiley hebben ontvangen. Dat is een keurmerk voor kindvriendelijke diagnostische centra.

Mocht u bij een bezoek vinden dat we hier niet voldoende tijd voor namen, dan horen we dat graag van u. Graag uw reactie naar mij, dat kan via het email van communicatie@star-shl.nl. We gaan graag het gesprek aan om te horen wat we goed doen en waar we nog beter in kunnen worden!

Bij star-shl kun je bloed laten afnemen in een speciale kinderprikkamer. (Foto: Star-shl diagnostisch centrum aan de St. Ignatiusstraat in Breda)

Adult Search