PELIKAAN: Evaluatie kwaliteit van leven van kinderen met astma

 

Medewerkers van het UMC St Radboud in Nijmegen hebben een computerspel voor deze kinderen ontwikkeld. Door het spelen van het spel wordt informatie verzameld over de kwaliteit van leven. In deze studie zal de validiteit geëvalueerd worden van dit elektronisch instrument.

Bij astma reageren de luchtwegen sterker op prikkels dan bij andere mensen. Hierdoor ontstaan verschillende klachten zoals kortademigheid en piepende ademhaling. Astma is over het algemeen goed te behandelen, maar kan wel een grote invloed hebben op het leven van een kind. Met een prevalentie van 7.2% bij kinderen tussen de 8-12 jaar oud, is astma de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen in Nederland. Benauwdheid, afhankelijkheid aan medicatie en moeite met integratie bij leeftijdsgenoten beïnvloed het leven van het kind aanzienlijk. Vaak zien artsen een optimale controle van astma als belangrijkste doel, terwijl kinderen echter alleen een normaal leven willen leiden. Om beide doelen te kunnen bereiken moet er rekening gehouden worden met het belang van het kind.

Voor deze studie zullen 125 astmatische kinderen tussen de 4-12 jaar oud, gediagnosticeerd met astma die het afgelopen jaar geïnhaleerde corticosteroïden of bronchoverwijders hebben gebruikt én 120 non-astmatische kinderen tussen de 6-12 jaar oud worden geïncludeerd. Zij zullen binnen een periode van 2 maanden op 3 visites worden verwacht, om informatie over de longfunctie, astma controle, symptomen en kwaliteit van leven te verzamelen. Bovendien zullen de kinderen op deze visites dus het Pelikaan-instrument invullen. Deze studie is goedgekeurd door de Commissie Mensgebonden Onderzoek – Regio Arnhem Nijmegen.