ELDiaS

 

De Etten-Leurs Diabetes Sport studie (ELDiaS) heeft als onderzoeksvraag “Het effect van fysieke training in type 2 diabetes : Medische fitness vs Sportief Wandelen”. Vooraf aan het onderzoek en na 12 maanden kregen de deelnemers een conditietest en werd er op een drietal momenten bloed afgenomen. Deze onderzoeken vonden plaats bij Stichting Huisartsen Laboratorium (SHL) in Etten-Leur. De gegevens zijn geëvalueerd door onderzoekers van de capaciteitsgroep Bewegingswetenchappen van de Universiteit Maastricht.

Onderzoek Sportief Wandelprogramma vs Fitnesstraining bij type 2 diabetes in Etten-Leur

Eind mei 2005 startte bij Gezondheidscentrum “De Keen” in Etten-Leur een onderzoek met de naam ‘ELDiaS’: Etten-Leurse Diabetes Sportstudie. Het onderzoek richt zich op de gezondheidseffecten van een gestructureerd beweegprogramma voor patiënten met type 2 diabetes, vroeger ook wel ouderdomssuiker genoemd. Doel van het onderzoek is om de lange termijn effecten van 2 verschillende beweegprogramma’s op de gezondheid en medicijngebruik van diabetes patiënten te vergelijken. Uit buitenlands onderzoek is bekend dat 3 maal per week matige tot intensieve lichaamsbeweging een gunstig effect heeft op de algehele gezondheid en fitheid van mensen met type 2 diabetes. Echter, onbekend is welke vorm van lichaamsbeweging op de lange termijn nu het meest effectief is.

In Etten-Leur krijgen geïnteresseerde patiënten tegen een vergoeding van 10 euro per maand gedurende een periode van 12 maanden professionele begeleiding bij het opbouwen en onderhouden van de conditie. Er worden 2 verschillende beweegprogramma’s met elkaar vergeleken waarbij het lot bepaald welk programma een patiënt mag gaan volgen. Programma A betreft een sportief wandelprogramma bij de Etten-Leurse atletiekvereniging Achilles. Programma B is een fitness programma bij fitnesscentrum ‘Body Active’ te Etten-Leur. Aangezien het hier een vrij kwetsbare groep patiënten betreft zijn beide programma’s aangepast aan de individuele mogelijkheden en beperkingen, zodat zowel patiënten met een goede en minder goede conditie kunnen instappen. De begeleiding is in handen van fysiotherapeuten, sportief wandeltrainers en fitness instructeurs en staat onder supervisie van een sportarts en bewegingswetenschappers van de Universiteit van Maastricht.

Vooraf aan het onderzoek en na 12 maanden krijgen de deelnemers een conditietest en wordt er op een drietal momenten bloed afgenomen. Deze onderzoeken vinden plaats bij Stichting Huisartsen Laboratorium (SHL) in Etten-Leur. Aangezien het hier een wetenschappelijk onderzoek betreft wordt het gehele onderzoek geëvalueerd door onderzoekers van de capaciteitsgroep Bewegingswetenchappen van de Universiteit Maastricht.

Het onderzoek is een initiatief van de huisartsen van Gezondheidscentrum “De Keen” en een aantal onderzoekers van de Universiteit van Maastricht en wordt mede mogelijk gemaakt door een onderzoekssubsidie van OZ-zorgverzekeringen, alsmede een aantal sponsoren uit het bedrijfsleven.

Indien geïnteresseerden diabetes patiënten naar aanleiding van dit bericht nog vragen hebben dan kan contact worden opgenomen met Sandra van Trijp, praktijkverpleegkundige van huisartsenteam ‘De Keen’: tel 076-5023790.

Resultaten

Ondertussen zijn de onderzoeksresultaten bekend gemaakt middels een symposium en is er aandacht aan besteed in de krant.

Het onderzoek is onderdeel van het proefschrift “Exercise Therapy in type 2 diabetes” van Stephan Praet, openbaar verdedigd 14 december 2007.

Het onderzoek is gepubliceerd in Diabetalogia: ‘Brisk walking compared to an individualised medical fitness programme for patients with type 2 diabetes: a randomised-controlled trial’.